Tasarım: Yerce Mimarlık & Zaas

Program: Geçici Kentsel Strüktür 

Yıl: 2015

Durum: Yarışma Projesi

Ekip: Nail Egemen Yerce, Selin Erdemirci, Ayça Taylan, Zeynep Şankaynağı

Video: https://vimeo.com/107019562

NE: 

PVC boru. Bina içi tesisat boruları ve yağmur iniş boruları olarak kullanılan borulardır. Kısaca halk arasında markasıyla özdeşleşmiş olan PİMAŞ adıyla da bilinirler. Farklı çapta ve uzunlukta olabildikleri gibi çeşitli açılarda dirsek seçenekleri de mevcuttur.

NEDEN:

Kolay nakliye, kolay montaj ve demontaj, kolay istif ve depolama, ekonomik, hafif, dayanıklı, tekrardan binalarda kendi işleviyle kullanıma girebilecek olmasıyla sürdürülebilir, yeni kullanım şekli ile kentsel mekanda merak uyandırma potansiyeli taşıma gibi niteliklerinden ötürü bu malzeme seçilmiştir. 

NEREDE:

İzmir, Türkiye’nin en kalabalık üçüncü şehridir ve Anadolu Yarımadası’nın batısında, Ege Bölgesi’nin ortasında ve ismini verdiği körfezin çevresinde yer alır.

Kordon boyu, Alsancak’ın nefes alma noktası olan ve yeşil alanın en etkin kullanıma sahip olduğu, limandan Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan denizle buluşmuş yeşil akstır. Bu aks üzerinde A, B ve C noktaları yarışma alanı olarak seçilmiştir.

A: Kordon’un başlangıç ve bitişini tarifleyen dairesel peyzaj düzenlemesi ve liman.

B: Gündoğdu Meydanı, İzmir’lilerin buluşma noktası.

C: Kordon’un başalngıç ve bitişini tarifleyen dairesel peyzaj düzenlemesi ve Cumhuriyet Meydanı (resmi kamusal alan)

NASIL: 

İçinde 700 cm’lik yarıçapta bir çemberi barındıran ve yarıçapı 950 cm olan çemberin altıda biri, bir tekil modülü oluşturur. 60 derecelik yaylar çizen tekil modüller bir araya gelip, bir daire oluşturur ve Symo’nun “O” hali ortaya çıkar. İki tekil modülün birleşmesiyle ortaya çıkan ikili modüller iç bükey-dış bükey olarak konumlanmarıyla, Symo’nun “S” halini oluştururlar. Yaya ve bisiklet akslarından ötürü sıklaşırlar yada gevşerler. Gevşedikleri noktalardan giriş yapılırken sıklaştıkları noktalar ise sergileme alanı olarak kullanılırlar.