Yataş İstanbul Exhibition'14

İşveren: Yataş

Yer: İstanbul I Türkiye

Tasarım: Yerce Mimarlık & Zaas

Program: Sergileme I Enstalasyon

Yıl: 2014

Alan: 900 m2

Durum: İnşaa edildi

Ekip: Nail Egemen Yerce, Çağrı Okur, Ayça Taylan, Zeynep Şankaynağı

Grafik Tasarımı: A Graphic 

Yapım: ERS Yapı

Fotoğraf: Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

Fuar standi konseptinde, markanın mağazalari için hazırladığımız ve yakında görmeye baslayacağımız, yeni mağaza konsept projeleri esas alındı. Bu konseptten bahsedecek olursak, öncelikle her mobilyanın hakkettiği sergileme alanına ve mekan referanslarına kavuşması gereklidir. Sektörde sıkça yapılan hatalardan birisi mobilyayı algılama alanının olmaması ve yakınındaki diğer mobilyalarla yarıştırılması ve neticede izleyende algı yorulmasının meydana gelmesidir. Mekanın, mobilyalari geri planda bırakmadan iyi bir şekilde ev sahipliği yaparak kucaklamasını istedik. Mekanın yapısal anlamda sadeleşmesi ancak bu arada “ev”, “yuva” sıcaklığını oluşturmasi bizim önemli idi. Bütüncül mekan anlayışını benimsedik. 

Mobilyaların hiçbir sınır olmadan ya da tamamen sınırlandırılmış alanlar, oda oda monotonlaşan bir sergi ve izleme kurgusu yerine sınırların daha belirsiz olup daha esnek, akışkan bir sergi ve izleme kurgusu ise projemizin başka bir noktası oldu. Mekanın, mobilyaların sergilendiği yerlerde mobilyayı gölgede bırakmayıp, ona iyi bir şekilde rol arkadaslığı yaparken bazı stratejik yerlerde ise şaşırtan, heyecanlandıran, kendini izlettiren bir durumda görünüşe çıkması gerektiğini düşündük. Böylelikle mekanda dolaşırken, normalde mobilyadan mobilyaya monoton bir izleme durumunun yerine ilginin daima yüksek tutulması söz konusu olabilecekti. Bunlariı haricinde yine sektörde, tüm mağazayi dolaştıktan sonra oturup karar verme ya da kafayı toplamayı sağlayacak ya da sadece es verecek yerlerin genelde yokluğu da bizce önemli bir eksiklikti. Bu noktada mağazayı ziyaret eden kişinin/lerin ayrı bir rahatlama noktası ve gerekirse karar verme noktası olması gerektiğine karar verdik. Burası, mağaza içinde sosyal bir alan olarak hizmet verebilecekti. Çocuklu ziyaretçilerin, çocuklarını bu alanla bütünleşik çocuk oyun alanına bırakmaları alışverişlerini daha rahat yapmalarını sağlayabilirdi.